Waste Equals Food

Parkcafe GROEN, housed within the Pavilion, provides flexible space for creative meetings and social gatherings, offering organic produce from on-site greenhouses.

Biological Nutrient Pavilion, Park 20|20,
Park 20|20, Beukenhorst Zuid, Hoofddorp, The Netherlands

Sited on opposite ends of Park 20|20, William McDonough + Partners designed two pavilions that are connected by greenhouses to be part demonstration area and part community space. Organic produce grown within these greenhouses supply food for Parkcafe Groen, unique restaurant housed within the Biological Nutrient Pavilion, which provides a flexible space for dining, creative meeting and social gatherings.

Constructed primarily of Cradle to Cradle Certified™ acetylated wood, the interior of the Biological Nutrient Pavilion is animated by a dynamic ceiling that filters daylight from integrated solar light tubes. Moveable wood screens and glass walls allow the interior space to expand towards outdoor seating areas adjacent to the park’s canal while intensive green roofs integrate black water purification systems.

Client

Delta Development Group

Program

Restaurant, Creative Meeting Space

Area

298 square meters

Status

Completed May 2012

Team

William McDonough + Partners, Design Architect
KOW, Architect of Record
DDock, Interior Architect