William McDonough + Partners’ Design for Co|Lab Selected For WoodWorks Award

William McDonough + Partners’ (WM+P) has received the Regional Excellence Award from WoodWorks for one of their latest net energy positive designs commissioned by HITT Contracting. The new Co|Lab building, located in Northern Virginia, serves as an innovative think tank for education and technical support related to the design, engineering and construction of commercial wood buildings. 

“Our design was inspired by both the beauty and effectiveness of trees that naturally sequester carbon and provide beauty and fresh air for all,” said WM+P Design Partner Alastair Reilly. “This 100 percent renewably powered collaborative workplace is the first commercial Mass Timber (MT) building in the D.C. metro area, and we’re honored to be recognized by Woodworks.” 

WM+P’s design includes an integrated PV array canopy that generates more energy than it consumes and Co|Lab anticipates earning a Zero Energy Certification after its first year of energy performance data collection. The structure also features a Glu-Lam and Cross-Laminated Timber (CLT) structure, which provides multiple benefits for occupant well-being. The FSC Certified CLT from Nordic Structures, which was then assembled with mechanical fasteners, is optimal for Design for Disassembly which is in keeping with WM+P co-founder William McDonough’s vision for Carbon Positive behaviors and buildings contributing to a Circular Carbon Economy.

WM+P worked with HITT to integrate materials which are safe, healthy and circular, including preferring Cradle to Cradle Certified™ products. Co|Lab was awarded a LEED v4 Platinum certification. The building is also pursuing Petal Certification from the International Living Future Institute. 

WM+P continues to lead the industry in MT with their most recent project designing Apex Clean Energy’s headquarters in Charlottesville, Virginia. Currently breaking ground, the future building will be Virginia’s tallest CLT structure and feature cutting edge energy efficient design.

Read more about Co|Lab here

Print Friendly, PDF & Email