Loading...

Virginia Beach Residence Virginia Beach, Virginia

DESCRIPTION

Through a sensitive placement of buildings on the site, the design of this house captures a cinematic progression of views to the natural world. Onsite meadows using native plantings, runnels directing roofwater to a constructed wetland pond, and the Chesapeake Bay beyond are all features in a landscape that inspire and intelligently address stormwater capture.

Designed to accommodate large groups of people or the immediate family with equal graciousness, the home is divided into two volumes connected by a central pavilion. The glassy central pavilion, featuring a roof garden and viewing platform, houses the central kitchen and family room. Acting as the family hub, this pavilion provides a transition between the communal wing, equipped with facilities for entertaining, and the private bedroom wing. Through close collaboration with interior designer Studio Sofield, WM+P crafted highly customized interior details and finishes that incorporate a wide range of healthy, sustainable materials.

PROGRAM

Private residence and pool house

STATUS

Completed 2000

TEAM

William McDonough + Partners, Design Architect
Studio Sofield, Interior Designer
Nelson Byrd Woltz, Landscape Architect

AWARDS

AIA DC Presidential Citation for Sustainable Design, 2002
AIA Central Virginia Honor Award, 2001
Virginia Society AIA Inform Award, 2003
Custom Home Magazine, Custom Home of the Year, 2002