Loading...

VMware Corporate Campus Palo Alto, California

DESCRIPTION

Designed to enhance people’s connection to each other and the outdoors, this 29-acre site, located in Palo Alto’s prestigious Stanford Research Park, has beautiful vistas, mature trees and landscaping with generous setback. William McDonough + Partners led the design team through the arduous entitlements process with unprecedented success, due in large part to the design’s appropriateness of scale and sensitivity to the natural setting.

The campus includes five two-story office buildings and a fitness center, organized around interconnected outdoor garden spaces and exterior bridges joining the upper floors. On-site amenities include a central plaza, a playing field, outdoor dining and diverse meeting spaces. Occupant well-being is prioritized through the use of clerestory light monitors for natural daylight, operable windows, energy-efficient lighting and mechanical systems, and safe and healthy materials. By preserving the existing trees, conforming to existing topography and retaining stormwater on site through the use of bioswales and a bio-retention system, the design succeeds in marrying a world-class office environment, capable of attracting top talent, with a campus that respects and enhances the natural environment. Willliam McDonough + Partners succeeds in marrying a world-class office environment, capable of attracting top talent, with a campus design that respects and enhances its natural setting.

PROGRAM

Corporate offices, amenities, and parking

AREA

460,000 square feet

STATUS

Completed 2009

TEAM

William McDonough + Partners, Design Architect
Hamilton/Kelly, Developer
Form 4 Architects, Inc., Executive Architect
DPR Construction, Contractor
Seccombe Design Associates, Interior Design
The Guzzardo Partnership (Phase I), Landscape Architect
Siteworks, Courtyard Landscape Design

AWARDS

City of Palo Alto Architectural Review Board, 2010 recognition for exemplary design