Loading...

333 Brannan (Dropbox) San Francisco, California

DESCRIPTION

William McDonough + Partners designed 333 Brannan, now fully leased by Dropbox, to be resource effective, to support human and ecological health, and to respect the South of Market historic district character.

Inspired by Cradle to Cradle®, this LEED® Platinum certified building features large, highly flexible, open office floors configured around a central court. The design allows for ample natural light into the the office areas and for passive ventilation through closely spaced operable exterior windows. Courtyards at the front entry on Brannan Street and on the Stanford alley are richly landscaped spaces open and available to the neighborhood. The exterior of the building combines brick, high performance glazing, metal sunshades and exposed concrete that is in visual harmony with the surrounding historically industrial neighborhood.

Integrated photovoltaic panels mounted on the roof supply a portion of the base building’s energy needs and are expected to reduce energy usage by more than 25%. On-site rainwater capture and reuse reduces the potable water demand by more than 45%. Native drought-resistant plants and plants that attract butterflies, hummingbirds, and other pollinators are used to landscape the ground level courtyards and the occupied roof deck, creating restful park-like settings for the building occupants and the surrounding community.  The roof deck is designed as a series of furnished and landscaped outdoor rooms with expansive views of the San Francisco downtown skyline and to the hills beyond.

333 Brannan fits right into the bustling and burgeoning South of Market district, an area that is becoming a vibrant hub for live / work / play lifestyles, with its close proximity to restaurants, AT&T Park, the CalTrain station, Muni and new businesses. To support the tenants of this new healthy, contextual, transit-friendly, infill project, WM+P designed the building to accommodate alternative mobility strategies such as bike racks, an on-site car share program, and electric vehicle charging stations.

PROGRAM

office space, ground floor retail, and a roof garden

AREA

180,000 square feet

STATUS

Completed 2015

TEAM

William McDonough + Partners, Design Architect
Loisos + Ubbelohde, Architecture & Energy Consultant
Rana Creek, Landscape Architect
WSP, MEP Engineer
Nishkian Menninger, Structural Engineer
Sandis, Civil Engineer
Charles M. Salter Associates, Acoustics / AV / Telecommunications
Swinerton Builders, Contractor

AWARDS

LEED Platinum Certification